Jak donoszą brytyjskie media, ceny w brytyjskich sklepach spadły we wrześniu w najszybszym tempie od 2021 r., głównie za sprawą rabatów na artykuły nieżywnościowe, ale jednocześnie odnotowano wzrost cen produktów spożywczych w związku z rosnącymi cenami oliwy z oliwek i kakao.
Brytyjskie Konsorcjum Handlowe publikuje raport, z którego wynika, że ogólne ceny w sklepach spadły w tym miesiącu o 0,6 proc., w porównaniu ze spadkiem o 0,3 proc. w sierpniu.
Spadek ten był głównie spowodowany obniżką cen w kategorii produktów innych niż żywność, w tym odzieży i mebli, ponieważ sklepy odczuły niższy popyt z powodu niesprzyjającej pogody i ciągłej presji na budżety domowe z powodu rosnących rachunków za energię i artykuły spożywcze.
Z kolei inflacja cen świeżej żywności wzrosła do 1,5 proc. z 1 proc. w sierpniu, ponieważ deszczowa pogoda w UK wpłynęła na uprawę warzyw i owoców miękkich, a sztormy na Atlantyku opóźniły import egzotycznych owoców, podnosząc koszty. Znaczącym czynnikiem wpływającym na wzrost cen świeżej żywności był gwałtowny wzrost cen oliwy z oliwek, które wzrosły o 42 proc. rok do roku, osiągając obecnie średnio 9,12 GBP za litr. Według Krajowego Urzędu Statystycznego, globalna produkcja oliwy z oliwek spadła do najniższego poziomu od ponad dekady.
Kraje takie jak Grecja, Maroko i Turcja odnotowały niższą produkcję ze względu na naturalny cykl wzrostu oliwek, podczas gdy Hiszpania i Włochy stanęły w obliczu ekstremalnych upałów, suszy i ataków patogenów powiązanych z kryzysem klimatycznym, co zakłóciło ich zbiory.
Tymczasem inflacja żywności paczkowanej również utrzymała się na wysokim poziomie wynoszącym 3,3 proc. we wrześniu, ponieważ ceny kluczowych składników, takich jak kakao i cukier, nadal gwałtownie rosły. Ogólnie rzecz biorąc, inflacja cen żywności wzrosła we wrześniu do 2,3 proc. z 2 proc. w poprzednim miesiącu.
Leave a Reply