Łotewski minister gospodarki rozważa pięć możliwych rozwiązań w celu obniżenia cen żywności

Łotwa pogrąża się w coraz poważniejszym kryzysie, co niepokoi zarówno tamtejszy rząd, jak bałtyckich sąsiadów Łotwy, przede wszystkim Litwę i Łotwę. – Minister gospodarki Viktors Valainis ocenia pięć możliwych rozwiązań w celu obniżenia cen żywności – informuje o oficjalnym komunikacie rzeczniczka ministra Katrina Iļjinska.

Według deklaracji rządu ​​koalicja rządowa będzie nadal badać rozwiązania zaproponowane przez ministra gospodarki w celu obniżenia cen żywności w drugiej połowie listopada. W międzyczasie ministerstwo będzie kontynuować prace nad niezbędnymi poprawkami do rozporządzenia w tej sprawie.
Obejmuje ono wprowadzenie pułapu marży na codzienne zakupy spożywcze. Istotą wniosku jest ograniczenie swobody sprzedawców detalicznych w wyborze polityki cenowej. Ustalono by pułap marży na artykuły w codziennym koszyku spożywczym.

Ocenia się również ustalenie najniższej ceny dla każdej kategorii towarów. Wniosek przewiduje definicję koszyka codziennych dóbr konsumpcyjnych, w którym w każdej kategorii towarów sprzedawca detaliczny ma swobodę wyboru co najmniej jednego produktu w swojej sieci detalicznej, dla którego należy ustalić najniższą cenę na rynku. Oceniane jest również wprowadzenie cyfrowego narzędzia do porównywania cen, co zaostrzy konkurencję sprzedawców detalicznych o konsumentów i będzie miało pozytywny wpływ na politykę cenową.
Badana jest także możliwość zakazu niszczenia niesprzedanych produktów spożywczych. Zakaz sprzedaży detalicznej niesprzedanych produktów spożywczych, który zachęca sprzedawców detalicznych do przekazywania lub sprzedaży nadwyżek produktów po obniżonej cenie, dzięki czemu towary stają się bardziej przystępne cenowo.

Innym rozwiązaniem może być zakaz nadmiernych i długotrwałych rabatów na produkty spożywcze w celu ustabilizowania cen konsumenckich.
Jak deklaruje Ministerstwo Gospodarki, głównym celem tych działań jest zapewnienie, że ludność Łotwy nie będzie musiała przepłacać za podstawowe potrzeby. Konieczne jest również wyeliminowanie zróżnicowanego traktowania cenowego między krajowymi i importowanymi artykułami spożywczymi oraz zrównoważenie relacji między interesariuszami w łańcuchu dostaw żywności, aby producenci nie musieli sprzedawać towarów po nieodpowiednio niskich cenach.

Ceny prawie urzędowe

Dane ministerstwa pokazują, że gospodarstwa domowe o dochodzie na osobę wynoszącym 236 euro wydają prawie 30 proc. swojego dochodu na żywność i napoje bezalkoholowe. Jak doniesiono, rządzące partie koalicyjne zgodziły się pracować nad obniżeniem cen żywności w supermarketach.
– Widzimy, że ceny żywności są nieproporcjonalnie wysokie – przyznaje Edmunds Jurevics, szef frakcji Nowa Jedność w Saeima, po spotkaniu rady współpracy koalicyjnej.
Jurevics wyjaśnia, że w tej chwili nie jest jasne, jakie rozwiązania zostaną zastosowane w celu obniżenia cen żywności, ale „istnieje powszechne zrozumienie, że nie ma prawdziwego wolnego rynku wśród supermarketów na Łotwie, ceny żywności są częściowo nieuzasadnione”.
Partnerzy koalicji zgodzili się na poprawę dostępności danych w celu promowania konkurencji, szczególnie że – jak zapewniają – otwartość danych jest ważnym krokiem w kierunku sprawiedliwszej polityki cenowej.